Dzisiaj proponuje risotto. Proste, w miarę szybkie i przepyszne!
Potrzeba nam:
1 szklanka risotto (ja używam Gallo, nie próbowałam innych; dostępne w Piotrze i Pawle)
pół cebuli
1-2 kiełbaski surowe
1 kostka rosołowa
1/4 szklanki białego wina
oliwa z oliwek
trochę masła
torebeczka szafranu
Przygotowanie jest proste. Jedyne co to wymaga trochę cierpliwości. Ja daję radę, a nie należę do najcierpliwszych na świecie.
Zaczynamy: Bierzemy garnek dosyć pojemny, najlepiej teflonowy, wtedy zmniejsza się ryzyko przypalenia, ale kiedyś zrobiłam też w normalnym i wyszło.
1. Siekamy cebulkę i szklimy ją na łyżce oliwy z oliwek.
2. W międzyczasie wstawiamy pół litra wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie rozpuszczamy w niej kostkę rosołową, gotując cały czas na małym ogniu.
3. Do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż i mieszamy przez ok. 2 minuty. Następnie wlewamy wino, zwiększamy ogień i czekamy aż odparuje.
4. Używając chochli (najlepiej małej) dodajemy rosół do ryżu (po trochu), mieszamy i czekamy aż odparuję. Dodajemy też pokrojoną kiełbaskę.
5. Czynność tę należy powtórzyć kilka razy, aż ryż napęcznieje, a rosół odparuje. Ok. 15 minut.
6. Przed ostatnią "chochlą" rozpuszczamy w rosole szafran, a następnie wlewamy do risotto i czekamy aż rosół odparuje (ciągle mieszając). Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę masła i zdejmujemy z ognia. Przykrywamy czystą ściereczką na kilka minut i gotowe!
7. Warto podać z tartym parmezanem (można go dodać razem z masłem albo jak kto sobie życzy, już na talerzu).
Pychota!
Ryż z szafranem to specjalność kuchni mediolańskiej, nie bez powodu nazywa się risotto alla milanese.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz